Skip to content

Gyros Pita - Kana Gyros

Gyros pita on tosi suosittu kreikkalainen ruoka, joka yhdistää herkullisesti maustetun lihan, tuoreen salaatin ja pehmeän pita-leivän. Kreikassa usein gyros pita annoksen hinta on vain muutaman euron, ja vitsi mitä herkkua nämä onkin. 

Ytimessä on maustettu liha, joka perinteisesti on sianlihaa, mutta nykyään käytetään myös kanaa, naudanlihaa ja lammasta. Tässä reseptissä käytän itse kanaa. Perineisesti Kreikassa gyros pitaan käyttettävä liha paistetaan hitaasti pyörivässä vartaassa, mikä tekee siitä erityisen mehukasta ja maukasta. Itse oikaisen tässä kohdassa ja käytän yleensä edellisen päivän kanan jämiä pienemmäksi leikattuna paistin pannun kautta. Näin saan rapean pinnan ja kana pysyy mehukkaana, kun käyttää paistileikettä. 

Yksi gyros pitan olennaisimmista osista on tzatziki-kastike, joka valmistetaan jogurtista, valkosipulista ja kurkusta. Tämä kastike lisää annokseen raikkautta ja kermaisuutta, sitoen kaikki maut yhteen.

Pita-leipä täytetään lisäksi vihanneksilla, kuten mehukkailla tomaateilla ja rapealla sipulilla. Olennaisesti gyros pitaan kuuluu myös ranskalaiset perunat, jotka tuovat annokseen rapeaa tekstuuria. Feta-juusto ja oliivit ovat myös hyviä lisukkeita, tuoden mukanaan kreikkalaista tunnelmaa ja suolaista makua. Mausteina käytetään usein oreganoa ja sitruunamehua, jotka viimeistelevät gyros pitan makuelämyksen ja tuovat siihen aromaattista vivahdetta.

Gyros pita kanatäytteellä eli kanagyros

Gyros Pita kanatäytteellä

Kanagyros on todella maistuvaa!
  • Kategoria: Pääruoka

Ainekset

Gyros pita leivät

  • 1 pss kuivahiivaa

  • 0,5 rkl hunajaa

  • 650g manitoba-vehnäjauhoja

  • 1 tl hienoa merisuolaa

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 4 dl vettä

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, sekoita siihen hiiva ja hunaja, ja anna seoksen seistä noin 5 minuuttia. 
  2. Sekoita isossa kulhossa jauhot ja suola. Tee jauhojen keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan oliiviöljy ja hiiva-hunajaseos. Sekoita haarukalla vähitellen reunoilta jauhoja mukaan, kunnes taikina alkaa muodostua. Jos teet yleiskoneella taikinan, voit lisää jauhoja pikkuhiljaa eikä kuoppaa tarvitse tehdä.
  3. Jos käytät yleiskonetta, vaivaa taikinaa koneen keskinopeudella noin 5-7 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Jos vaivaat käsin, vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja joustavaa.

     Jos vaivaat käsin, varmista että kaikki jauhot sekoittuvat mukaan ja lisää hieman vettä tarvittaessa. Vaivaa kunnes taikina on tasainen.

  4. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan tai kunnes se on kaksinkertaistunut.
  5. Vaivaa taikinasta ilmat pois, rullaa pötköksi ja leikkaa kahdeksaan osaan. Muotoile palat palloiksi ja aseta öljytylle pellille liinan alle lepäämään.
  6. Kauli taikinapallot ohueksi ympyräksi, joka on hieman isompi kuin käyttämäsi valurautapannun pohja.
  7. Pistele taikina haarukalla ja paista kuumalla, kuivalla valurautapannulla noin 2 minuuttia / puoli, kunnes pinnassa on kullanruskeita täpliä. Käännä ja paista myös toiselta puolelta.
  8. Nosta valmiit pita-leivät muovipussiin, ja laita päälle liina. Sulje pussi. Kosteuden avulla leivistä tulee rullattavia.

Huomioita

Sisälle sopii mikä tahansa kana, lammas tai possu, vaikka jääkaapin jämistä. Leikkaa liha pieneksi ja paista se rapeaksi pannulla ennen täyttämistä.

Aikataulutus on aina vaikeaa. Itselleni aikataulutuksen suhteen tämä toimii parhaiten: Valmista ensin taikina (kohotusaika n. 1h). Taikinan kohotessa tee tsatsiki (voit tehdä myös edellisenä päivänä) ja leikkaa tomaatti sekä sipulit. Laita ranskalaiset perunat uuniin samaan aikaan, kun aloitat leipien paistamisen (ranskalaiset on uunissa n. 15-20min). Leipien paistamisen kanssa samaan aikaan voit paistaa kanan rapeaksi pannulla. Näin pääset täyttämään leipiä niin, että kaikki ainekset ovat lämpimiä.