Skip to content

Munatoti (Eggnog) – Juhlien klassikkojuoma talven tunnelmaan

Munatoti, tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä eggnog, on perinteinen juoma, joka sopii talviseen päivään kuin nenä päähän. Drinkin valmistelu vie hieman aikaa, mutta se on kaiken sen arvoista. Tämä melko tuhti drinkki kannattaa nauttia oikein aktiivisen talviurheilun jälkeen tai vaikka välipalan tai jälkiruoan korvikkeena. Tämä samettisen pehmeä ja makea juoma on täydellinen valinta talvi-iltoihin, aikaa täynnä oleviin joulun välipäiviin tai vaikka uuden vuoden vastaanottoon.

Meillä munatoti nautitaan perinteisesti lämpimänä, mutta kylmänäkin sitä kannattaa kokeilla.

Vinkkejä täydelliseen munatotiin:

  • Käytä tuoreita raaka-aineita. Kananmunien ja maitotuotteiden tuoreus vaikuttaa merkittävästi juoman makuun.
  • Valitse oikeat mausteet. Muskottipähkinä, kaneli ja vanilja antavat juomalle sen tunnistettavan maun.
  • Kokeile eri alkoholivaihtoehtoja. Klassinen valinta on rommi, mutta myös viski tai brandy toimivat erinomaisesti. Alkoholittomaan versioon voi lisätä esimerkiksi vaniljasiirappia makua tuomaan.
Munatoti eli Eggnog on talveen sopiva drinkki

Munatoti

  • Annoksia: 8
  • Valmisteluaika: 20min
  • Kypsennysaika: 15min
  • Yhteensä: 35min

Ainekset

  • 7 dl täysmaitoa

  • 2,4 dl kuohukermaa

  • 3 kanelitankoa

  • 1 vaniljatanko, halkaistu ja siemenet poistettu

  • 1 tl vastaraastettua muskottipähkinää

  • 5 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina

  • 1,3 dl hienoa sokeria

  • 1,75 dl Bacardi Dark Rumia tai bourbonia

Valmistusohjeet

  1. Yhdistä kattilassa maito, kerma, kanelitangot, vaniljatanko, vaniljansiemenet ja muskottipähkinä. Kuumenna keskilämmöllä kiehumispisteeseen. Kun seos kiehuu, ota kattila pois liedeltä ja anna maustua.

  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri yhteen, kunnes seos muodostaa paksuja nauhoja vispilää nostaessa.

  3. Lisää lämmin maitoseos hitaasti keltuaisiin samalla jatkuvasti vatkaten, kunnes seos on tasainen ja yhdistynyt. Lisää rommi tai bourbon ja sekoita. Tässä vaiheessa seoksen voi jäähdyttää, jos juoman haluaa nauttia kylmänä tai seosta on liikaa ja haluat juoda toiset myöhemmin.

  4. Ennen tarjoilua vatkaa munanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele varovasti munatoti-seokseen ja kaada laseihin. 

  5. Koristele jauhetulla kanelilla ja tarjoile.

Huomioita