Skip to content

Hapanjuuriblinit - Blinit, joiden jälkeen hiivaan ei ole paluuta

Hurahdin muutama vuosi sitten hapanjuurileivontaan. Kesti aikansa, ennen kuin lähdin kokeilemaan hapanjuuren käyttämistä mihinkään muuhun. Kun rohkenin tarttua toimeen ja valmistin blinit ensi kertaa hapanjuuresta, totesin, ettei paluuta ole enää muuhun. Niin hyviä, kuohkeita ja hyvän makuisia blineistä tuli kerta heitolla. 

Blinien valmistaminen ei ole nopeaa hiivallakaan. Mielestäni näppärin tapa tehdä blinit lauantai-illaksi on aloittaa ruokkimalla riittävä määrä juurta perjantai-iltana, jättää juuri huoneenlämpöön yöksi ja aamulla aikaisin aloittaa tämän ohjeen mukaan blinien valmistaminen. Voit myös tehdä niin, että ruokit juuren perjantaiaamuna, illalla teet taikinan ja lauantaiaamuna pääset heti paistamaan. Ruokailun hetkellä blinit voi sitten lämmittää uunissa. Näin ei tarvitse sietää paistamisesta aina syntyvää käryä ruokailun aikana. 

Tee blineistä herkulliset Grankulla Burgerit tai tarjoile ne perinteisesti skagenin, mädin, smetanan ja punasipulin kanssa. Kokeile myös venäläistä suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa. Erinomaisia makuyhdistelmiä kaikki!

Hapanjuuriblini

Hapanjuuriblinit

  • Valmisteluaika: 15min
  • Kypsennysaika: 1t 15min
  • Yhteensä: 1t 30min

Ainekset

  • 100 g hapanjuurta
  • 4 dl kermaviiliä

  • 2,5 dl tattarijauhoja

  • 1 tl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 1,5 dl kuumaa maitoa

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl öljyä

  • voita paistamiseen

Valmistusohjeet

  1. Hapanjuuren pitää olla aktiivista. Ruoki esimerkiksi edellisenä iltana ja aloita aikinan valmistus aamulla, jos haluat illaksi tuoreita blinejä. Voit myös hyvin tehdä blinit edellisenä päivänä valmiiksi. 
  2. Mittaa kulhoon hapanjuuri, kermaviili, tattarijauhot ja sokeri. Sekoita, peitä kulho esimerkiksi kelmulla ja jätä huoneenlämpöön ainakin 12 tunniksi.
  3. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
  4. Kuumenna maito. Lisää kuuma maito, keltuainen, suola ja öljy taikinaan. Kääntele hellästi joukkoon valkuainen.
  5. Paista blinit kuumalla (valurauta)pannulla mielellään kirkastetussa voissa. Jos et käytä kirkastettua voita, pyyhi pannu välillä, jotta palaneen voin maku ei tartu blineihin.

Huomioita

Jos teit blinit edellisenä päivänä, sudi niiden päälle hieman voita ja lämmitä blinit uunissa 185c n. 7 minuuttia. Jos teit samana päivänä, riittää lämpimänäpito 90 asteisessa uunissa.