Skip to content

Paras simaresepti - Vappusima

Vappusima kuuluu ehdottomasti minun vappuperinteisiin, eikä kaupan sima todellakaan ole sama asia kun itse tehty. Vappusiman valmistaminen on yllättävän helppoa, mutta prosessi kannattaa aloittaa noin viikko ennen vappua. Maultaa vappusima on makea ja hedelmäinen, ja siihen syntyy käymisen aikana ihanasti pientä kuplaa. Sima valmistetaan käymismenetelmällä hyvin yksinkertaisesti sokerista, vedestä, sitruunasta ja rusinoista. Sitruuna antaa simalle raikkaan maun, kun taas rusinat toimivat käymisen käynnistäjinä ja tuovat hieman makeutta.

Instagram-tililtäni löydät videomuotoisena vappusiman valmistusohjeen sekä pullotusohjeen.

Pulloja vappusimaa varten kannattaa ostaa joko Ikeasta (lasipullot on tosi edullisia). Pullottamiseen käy myös hyvin muoviset kivennäisvesi- ja limupullot hyvin pestyinä. 

Vappusima

Vappusima - se paras simaresepti

  • Valmisteluaika: 15min
  • Yhteensä: 24t

Ainekset

  • 8 l vettä

  • 500 g fariinisokeria 

  • 500 g taloussokeria

  • 2 sitruunaa kuorineen

  • 1/4 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala kahdesti)

Pullotukseen

  • sokeria

  • rusinoita

Välineet

  • muovi- tai lasipulloja
  • kannu

  • siivilä

  • suppilo

  • 10 l ämpäri ja kansi (tai kelmua)

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa.

  2. Pese sitruunat huolellisesti. Kuori sitruunoista keltainen kuoriosa pois ja pilko hedelmäliha palasiksi niin, ettei valkoista osaa tule mukaan ollenkaan. 

  3. Laita ämpärin pohjalle sokerit ja sitruunan kuoret ja hedelmälihat. Kaada kuuma vesi ainesten päälle, lisää loput vedestä ja sekoita. 

  4. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, koska muuten hiiva kuolee. 

  5. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vrk.

  6. Siivilöi sima ämpäristä kannuun, josta kaadat suppilon avulla siman pulloon. 

  7. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

    Jääkaapissa valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Voit myös tehdä niin, että jätät pullot huoneenlämpöön ja laitat ne kylmään vasta kun rusinat ovat nousseet pintaan. 

  8. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Huomioita

Paine pullossa kasvaa käymisen aikana, joten muista päästää pulloista noin kerran päivässä paineet pois. Mikäli käytät korkkia, jonka kireyttä voi säätää, niin älä kiristä korkkia supertiukalle.

Ohjeen voi puolittaa helposti. Tällöin käytä hiivaa 1/5 tl. Tämän ohjeen mukainen määrä (8l) mahtuu käymään hyvin yhdessä 10 litran ämpärissä ja tarvitset 8 litran pulloa, jotta saat kaiken pullotettua.