Skip to content

Saaristolaisleipä

 

Saaristolaisleipä on täydellinen yhdistelmä makeutta, pehmeyttä ja rouheisuutta, ja se sopii loistavasti niin juhlapöytään kuin arkisempiinkin hetkiin. Luulin aina leivän leipomisen olevan kovin vaikeaa. Kerran mökillä valmistin kaverin kanssa saaristolaisleivän valmiista jauhoseoksesta, ja totesin sen olevan älyttömän helppoa ja nopeaa. Sittemmin valmiit jauhoseokset on jätetty taakse ja nyt leivon saaristolaisleivän tällä ohjeella aina alusta loppuun saakka itse. Joka kerta on onnistunut ja resepti on saanut vuolaasti kehuja maistaneilta. Kannattaa kokeilla!

Parhaimmillaan saaristolaisleipä on, kun siihen yhdistää reilun kerroksen voita, siivun graavilohta, ihanaa skagenia tai nokareen vahvaa juustoa. Leivän erityinen maku tulee siirapista, maltaista ja rukiista, jotka luovat saaristolaisleivän tunnusomaisen maun.

Vaikka leipä vaatii hieman aikaa kohoamisen ja kypsymisen vuoksi, aktiivinen työvaihe on yksinkertainen. Saaristolaisleivän tekemiseen et tarvitse yleiskonetta, koska taikinaa ei vaivata. Tämä resepti on ollut mukanani vuosien ajan.

Saaristolaisleipä myös säilyy hyvin, ja sen maku vain paranee ajan myötä. Kun leivät ovat jäähtyneet leipomisen jälkeen, kannattaa leipä säilyttää jääkaapissa. Maku on parhaimmillaan 2-3 päivän päässä leipomisesta, mutta leipä säilyy jääkaapissa jopa useita viikkoja. 

Jos et ole vielä kokeillut leipoa saaristolaisleipää itse, suosittelen lämpimästi! Se tuo palan saariston tunnelmaa suoraan keittiöösi ja hurmaa varmasti niin omat kuin vieraiden makuhermot.

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

  • Valmisteluaika: 2t
  • Kypsennysaika: 2t
  • Yhteensä: 4t

Ainekset

Taikina

  • 1 I piimää

  • 75 g hiivaa

  • 3 dI siirappia

  • 3 dI olutmaltaita

  • 3 dl vehnäleseitä

  • 3 dl ruisjauhoja

  • 1 rkl suolaa

  • 10 dl vehnäjauhoja

  • vuokaspray tai 2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi

  • 1,5 dI vettä

  • 0,5 dI siirappia

Tarvikkeet

  • 4 kpl 1 litran suorakaiteen muotoisia vuokia

  • suti

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (37 astetta) joko mikrossa tai kattilassa.

  2. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Tuorehiivan voi myös korvata kuivahiivalla (75g hiivaa = 3 pss kuivahiivaa á 11g), tällöin piimän tulee olla 41-42 asteista. 

  3. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen huolella. Taikinaa ei vaivata. Varmista, että taikinaan ei jää jauhopaakkuja.

  4. Voitele leipävuoat (esim. 4 x 1l) voilla tai vuokaspraylla. 

  5. Jaa taikina vuokiin ja jätä runsaasti tilaa vuokaan, jotta leivällä on tilaa kohota. Itse täytän vuoasta yhden kolmasosan. Napauta vuokaa muutaman kerran tasoa vasten, niin taikina jakautuu vuokaan tasaisesti ja leivän pinnasta tulee kaunis.

  6. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia. 

  7. Kuumenna uni 175 asteeseen (tasalämpö). 

  8. Laita leivät uuniin 1h 30 min.  Valele leivät kauttaaltaan siirappivedellä (muista myös päädyt ja pohja) ja jatka paistamista 30 min. Paistoaika on yhteensä 2 tuntia. Tarvittaessa leivät voi peittää foliolla. 

  9. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat
    parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Säilytä jääkaapissa.

Huomioita